Hot-cross buns, czyli Culinary challenge

Hot-cross buns – przepis na tradycyjne wielkopiątkowe bułeczki angielskie (najlepiej smakują podane na ciepło
z masłem i ewentualnie dżemem)
Ciasto:
Zaczyn: 20 g świeżych drożdży, 300 ml letniego mleka, odrobina cukru lub miodu
Składniki wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, zostawić w ciepłym miejscu na chwilę.
1 jajko, 500 g mąki (może być pełnoziarnista lub zmieszana pół na pół pszenna i chlebowa), 40 g masła, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, niepełna łyżeczka soli
100 g rodzynek (można je pominąć, jeśli ktoś ich nie lubi), skórka otarta z cytryny lub pomarańczy (najpierw trzeba ją porządnie wyszorować), ewentualnie jedno jabłko starte na dużych oczkach
Do zaczynu dodać powyższe składniki i zagnieść ciasto (ręcznie lub mikserem używając widełek-haków). Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformować bułeczki (z tej porcji wyjdzie ok. 14 małych bułeczek), przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni).
Jeśli ktoś używa maszyny typu Thermomix, Lidlomix:
Zaczyn – składniki wrzucić do kielicha, temp. 37 stopni, obroty 2, czas 3 min.
Ciasto – wrzucić pozostałe składniki, program Ugniatanie (Knead) lub obroty wsteczne (Reverse) obroty 4, czas 1,5 min.
Masa na krzyżyk:
50 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1,5 łyżki mleka
Zamieszać mikserem używając widełek-haków. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego (można włożyć do woreczka, obciąć troszkę koniec) i wycisnąć kształt krzyża na każdej bułeczce. Bułeczki posmarować mlekiem używając pędzelka (ewentualnie roztrzepanym jajkiem). Piec ok. 20 min w temp. 200 stopni (po 15 minutach sprawdzić, czy są już gotowe. w niskich piecykach mogą szybciej się upiec).
Syrop:
35 ml wody, 50 g cukru, 2-3 goździki, szczypta cynamonu
Zagotować i używając pędzelka posmarować syropem świeżo upieczone bułeczki. Podawać ciepłe z masłem i ewentualnie z dżemem.
Smacznego! Enjoy your hot-cross buns!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content